Providence West Olympia Clinic

2015

A former retail store finds new life as a family medicine office with the Providence West Olympia Clinic. This economical renovation transforms the building’s spacious 24,000 square feet to deliver healthcare services to Olympia patients. A signature tower framed with hollow structural section (HSS) steel, which achieves the architect’s vision while meeting strength and stiffness criteria, marks the entryway and stands as a beacon to the community. Inside the clinic, PCS designed new structural supports for a mechanical unit mezzanine platform and a new art installation in the lobby. The artwork, a massive relief map of Olympia’s inlets and peninsulas, both honors the clinic’s unique South Sound location and complements the clinic’s spatial organization, which has exam room wings named after the same local inlets shown on the map.