La Conner Middle School

2016

When La Conner School District outgrew its historic 1930s elementary school, the school district first planned to renovate the structure.  However, cost concerns and flood plain upgrade requirements at the sea-level site prompted the district to plan a complete replacement of the school instead.  This project became part of their campus restructuring effort, along with switching the middle and elementary schools. The new 38,400 SF wood-framed middle school is elevated above the flood plain using auger-cast piles and features a host of modern upgrades, including a library with an electric fireplace and built-in computer bar, a fitness and weights room, a multipurpose room with tables and school logo made of reclaimed wood from the former gym floor, and an elevated walkway to connect the middle school and adjacent high school. PCS designed long-span glu-lam beams at the multipurpose room roof, providing a warm and inviting environment for all students.
Photography © NW Architectural Photography