University of Washington Police Station

2016

Located near the heart of University of Washington’s Seattle campus, the new UW Police Station features three stories of concrete construction and 44,000 SF for police operations, including locker rooms, offices, meeting spaces, and a vehicle examination bay. Steel framed carports and ballistic protection incorporated into boundary screen walls augment safety and security at this essential facility. PCS introduced a post-tensioned concrete flat slab system that reduced floor heights as well as the overall cost to the project. Because the site was constrained on three sides, PCS dropped the floor framing at the northeast corner of the first floor, allowing the landscaping to flow onto the building pad. This project received the 2017 Justice Facilities Review Award from the AIA Academy of Architecture for Justice.